معجزه ای به نام طبیعت

  

معجزه ای به نام طبیعت ؛ نگاهی به فواید شگفت انگیز طبیعت گردی برای سلامتی انسان

بسیاری از ما روزهای کاری مان را در فضاهای بسته، زیر نور چراغ های مهتابی و در برابر کامپیوترها سپری می کنیم، بعد از آن به خانه می رویم و زیر نور صفحات تلویزیون حمام می گیریم!

اما تحقیقات بیان می کند لازم است ساعاتی را به گردش در طبیعت هم اختصاص دهیم، چون این کار برای سلامتی ما سودمند و شاید ضروری است. محققان حوزه های روانشناسی و سلامت به دنبال دلایل علمی بیشتری هستند که نشان دهد ما می بایست به طبیعت برویم و از دنیای آن لذت ببریم.

اما مزایای رفتن به طبیعت چیست؟

-1پیاده روی در طبیعت می تواند حافظه ی کوتاه مدت را ارتقا دهد

تحقیقات زیادی نشان می دهد پیاده روی در طبیعت اثراتی بر ارتقاء حافظه دارد که در بقیه ی اشکال پیاده روی وجود ندارد.

طی پژوهشی، در میان افراد شرکت کننده کسانی که در فضایی طبیعی پیاده روی کرده بودند، عملکردشان در تست حافظه ی دوم به میزان ۲۰ درصد بهتر از تست اول بود. اما کسانی که در خیابان پیاده روی کرده بودند پیشرفتی نداشتند.

تحقیق مشابهی هم بر روی اشخاص مبتلا به افسردگی انجام شد که نشان می داد پیاده روی در طبیعت بسیار بیشتر از پیاده روی در فضاهای شهری موجب ارتقاء حافظه ی فعال می شود.

2- حضور در طبیعت تأثیر اثبات شده ای در رفع اضطراب دارد

حضور در طبیعت از ویژگی ای برخوردار است که حالت فیزیکی اضطراب را تغییر می دهد.

طی پژوهشی معلوم شد افرادی که دو شب را در جنگل سپری کرده بودند در مقایسه با کسانی که همان زمان را در شهر گذارنده بودند، میزان تولید <<کورتیزول>> در بدن آن ها کمتر بود؛ هورمونی که اغلب نشانه ی اضطراب است.

در پژوهشی مشابه مشاهده شد، میزان تولید هورمون کورتیزول و ضربان قلب در کسانی که زمانی را در جنگل گذارنده بودند کاهش یافته بود.

محققان می گویند جنگل درمانی می تواند حالت های اضطراب آور را تسکین دهد.

در میان کارکنان اداری، حتی وجود منظره ای طبیعی در بیرون از پنجره با اضطراب کمتر و رضایت شغلی بیشتر مرتبط است.

 

 

-3 گذران زمان در طبیعت، التهابات بدن را کاهش می دهد

التهابات شدید بدنی با طیف وسیعی از بیماری ها مرتبط هستند، مثل بیماری های خود ایمنی، التهاب روده، افسردگی و سرطان. سپری کردن زمان در طبیعت می تواند به کنترل این مسأله کمک کند.

در پژوهشی، کسانی که زمانی را در جنگل سپری کرده بودند در مقایسه با آن هایی که در شهر بودند، میزان التهابات بدنی در آن ها کمتر بود. طی تحقیقی دیگر، در بیماران سالخورده ای که به مدت یک هفته به سفری در جنگل رفته بودند علائم التهاب در آن ها کاهش یافته بود. نشانه های دیگری هم مشاهده شده بود که از تأثیر مثبت گردش در جنگل بر فشار خون این بیماران حکایت می کرد.

 

4- لذت بردن از طبیعت به رفع خستگی کمک می کند

حتما تجربه ی این حالت را داشته اید؛ زمانی که احساس می کنیم ذهن مان دیگر از کار افتاده است. محققان به این حالت «خستگی ذهنی» می گویند.

برای آنکه ذهن مان را دوباره به کار بیندازیم باید آن را در معرض محیط های احیا کننده ای قرار دهیم که طبق تحقیقات منظور از آن به طور کلی طبیعت است. در پژوهشی مشاهده شد افراد تنها با نگاه کردن به تصویری از طبیعت توانستند انرژی ذهنی خود را دوباره کسب کنند، در حالی که تصاویر شهری چنین تأثیری نداشتند.

همچنین تحقیقات نشان داده است زیبایی های طبیعت می تواند احساسات منفی را از بین ببرد و این یکی از مطمئن ترین شیوه ها برای تجربه ی ارتقاء ذهنی است.

 

-5 گردش در طبیعت می تواند به مقابله با افسردگی و اضطراب کمک کند

احتمالا حضور در طبیعت می تواند به تسکین اضطراب، افسردگی و دیگر مشکلات روحی کمک کند، به ویژه زمانی که با انجام ورزش همراه باشد.

طی پژوهشی معلوم شد پیاده روی در طبیعت با کاهش میزان اضطراب و حالات بد روحی مرتبط است. تحقیقی دیگر نشان داد پیاده روی در فضاهای طبیعی می تواند در رابطه با اختلال افسردگی اساسی، از منظر بالینی و به عنوان مکملی برای درمان های موجود سودمند باشد.

تحقیقی که در رابطه با مفهوم «ورزش سبز» انجام شد بیان می کند فضاهای طبیعی باعث بهبود عزت نفس و حالت روحی می شوند.

 

6- حضور در طبیعت باعث حفظ بینایی می شود

دست کم در مورد کودکان تحقیقات زیادی نشان داده است فعالیت در فضاهای طبیعی احتمالا تأثیری حافظتی بر چشم ها دارد و خطر بروز نزدیک بینی در چشم ها را کاهش می دهد.

افزایش زمان حضور در طبیعت می تواند شیوه ای آسان برای کاهش خطر بروز نزدیک بینی و پیشرفت آن در کودکان باشد.

 

-7 گردش در طبیعت فشار خون را کاهش می دهد

با وجود تمامی اثرات سلامت بخش ذکر شده، تعجبی ندارد که حضور در طبیعت اگر معمولا با پیاده روی همراه باشد، فشار خون را هم کاهش خواهد داد.

تحقیقات زیادی این تأثیر گردش در طبیعت را نشان داده است. طی تحقیقی در کشور ژاپن مشاهده شد پیاده روی در جنگل علاوه بر کاهش تولید هورمون استرس و متوسط ضربان قلب، باعث پایین آمدن فشار خون شرکت کنندگان پژوهش هم شده بود.

 

8- رفتن به طبیعت می تواند توانایی تان در تمرکز را بهبود دهد

همه ی ما می دانیم که محیط های طبیعی از تأثیری احیا کننده برخوردار هستند؛ نکته ای که می توان از آن در بهبود تمرکز از دست رفته ی خود بهره برد.

طی تحقیقی، پژوهشگران ابتدا تلاش کردند توانایی تمرکز را در شرکت کنندگان پژوهش کاهش دهند. سپس برخی از شرکت کنندگان به پیاده روی در طبیعت رفتند، بعضی دیگر در شهر پیاده روی کردند و عده ای هم تنها مشغول استراحت شدند. بعد از بازگشت شرکت کنندگان، کسانی که به طبیعت رفته بودند نمره ی بالاتری در تست غلط گیری و تصحیح کسب کردند.

این تأثیر حضور در طبیعت چنان قوی است که شاید حتی بتواند کمکی به کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی باشد؛ به طوری که طی پژوهشی مشاهده شد این کودکان بعد از ۲۰ دقیقه فعالیت در پارک، تمرکز بهتری داشتند.

 

-9 بعد از حضور در طبیعت عملکرد بهتری در کارهای ابتکاری دارید

طبیعت درمانی را شیوه ای درمانی می دانند که هیچ یک از عوارض جانبی شناخته شده را ندارد، همیشه آماده و دسترس است و می تواند بدون هیچ هزینه ای عملکرد شناختی فرد را بهبود بخشد.

طی پژوهشی مشاهده شد افراد شرکت کننده بعد از حضور طبیعت، عملکرد بهتری در تست حل مسأله داشتند.

 

10- گردش در طبیعت حتی می تواند به جلوگیری از سرطان کمک کند

تحقیقات در این زمینه هنوز در مراحل اولیه قرار دارد، اما پژوهش های ابتدایی بیان می کند حضور در طبیعت، به ویژه در جنگل، احتمالا تولید پروتئین های ضد سرطان در بدن را افزایش می دهد. افزایش میزان این پروتئین ها احتمالا تا ۷ روز بعد از سفر ادامه دارد.

در ژاپن «حمام جنگل» (پیاده روی در جنگل) را که یکی از شیوه های جنگل درمانی است، نوعی درمان پیشگیرانه می دانند و تحقیقات در این کشور نشان داده است در مناطقی که پوشش جنگلی بیشتری وجود دارد، نرخ مرگ و میر بر اثر انواع سرطان ها کمتر است.

 

-11 جنگل ها می توانند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شوند

فعالیت سلولی مرتبط با تأثیرات ضد سرطانی احتمالی جنگل ها هم حاکی از ارتقاء کلی سیستم ایمنی بدن است.

تحقیقی که در سال ۲۰۱۰ در این رابطه صورت گرفت بیان می کند یافته ها حاکی از تأثیرات مثبت محیط جنگل ها بر عملکرد سیستم ایمنی بدن انسان هستند. اما پژوهشگران معتقدند لازم است تحقیقات بیشتری در خصوص این ارتباط انجام شود.

 

12- گذران وقت در طبیعت با کاهش کلی خطر مرگ زودهنگام مرتبط است

وجود فضاهای سبز اهمیت ویژه ای برای ساکنان شهرها دارد.

طبق پژوهش ها، شیوع طیف گسترده ای از بیماری ها در میان کسانی که در نزدیکی فضاهای سبز زندگی می کنند کمتر است. تحقیقات دیگری از وجود رابطه ی مستقیم میان گذران وقت در جنگل ها و سلامت عمومی حاکی بوده است.

پژوهش های جدید نیز بیان می کنند حضور بیشتر در طبیعت، تا میزان ۱۲ درصد نرخ مرگ و میر را کاهش می دهد و مهم ترین تأثیرات آن در رابطه با کاهش خطر مرگ بر اثر سرطان و بیماری های ریوی و کلیوی است. 

 

موارد مرتبط

آشنایی با فرودگاه بین المللی بوشهر

آشنایی با فرودگاه بین المللی بوشهر

فرودگاه بین المللی بوشهر در حدود ۹۰ سال قبل یعنی در سال ۱۳۰۷ و دقیقا مطابق با دورانی که اولین پروازهای بین المللی با هواپیمای کوچک در اقصی نقاط جهان و علی الخصوص آسیا و خاورمیانه انجام می ‌شدند، تاسیس شد...

ادامه مطلب
خوردنی های خوشمزه عمان

خوردنی های خوشمزه عمان

غذاهای خوشمزه‌ی کشور عمان، بخش جذابی از فرهنگ منحصر به فرد مردم آن است. پیشنهاد می‌کنیم در سفر به این کشور، به هیچ وجه غذاهای سنتی آن را از دست ندهید.

ادامه مطلب
جاذبه های گردشگری مسقط

جاذبه های گردشگری مسقط

شهر مسقط، پایتخت کشور پادشاهی عمان، شاید به نظر کوچک و خالی از جاذبه باشد اما طبیعت بکر و شگفت انگیز آن را از دست ندهید...

ادامه مطلب