خوردنی های خوشمزه عمان
غذاهای خوشمزهی کشور عمان، بخش جذابی از فرهنگ منحصر به فرد مردم آن است. پیشنهاد میکنیم در سفر به این کشور، به هیچ وجه غذاهای سنتی آن را از دست ندهید.
اگر غذاهای سنتی عمان را با مناطق دیگری مثل غذاهای آفریقای جنوبی مقایسه کنید، احتمالاً درک غذاهای عمانی برایتان راحتتر است و کمتر، عجیب و غریب به نظر میرسد. با این حال، ضرری ندارد که نگاهی به لیست غذاهای سنتی معروف آن بیندازید تا بیشتر با فرهنگ غذایی این مردم آشنا شوید.
مجبوس
«مجبوس» (Majboos) یا «مکبوس» (Makboos)، نوعی برنج مخلوط است که طرفداران زیادی در بین کشورهای عربی دارد. البته در اصل، این غذا متعلق به عربستان میباشد. مواد تشکیل دهندهی آن، برنج (معمولاً برنج باسماتی)، سبزیجات، گوشت یا مرغ و ادویهجات گوناگون است. گاهی اوقات ماست، سالاد، نان سنتی و سس گوجه را نیز همراه با مجبوس میخورند تا اشتهایشان بیشتر شود.
شوا
«شوا» (Shuwa) در زبان عربی، به معنی گوشت بریان شده است. مردم عمان، معمولاً این گوشت را برای مناسبتهای خاصی مثل روز عید میپزند. در واقع درست کردن این غذا، به زمان زیادی احتیاج دارد؛ تا جایی که آن را در روز اول عید تهیه میکنند و یک یا دو روز طول میکشد تا آمادهی خوردن شود. ابتدا گوشت را کاملاً در ادویهجات عمانی غلت میدهند؛ سپس آن را در برگ درخت خرما یا موز میپیچند و بعد درون اجاقهای زیرزمینی قرار میدهند تا یک یا دو روز، خوب بپزد. شاید شیوهی پخت این غذا عجیب به نظر برسد، اما یکی از خوشمزهترین گوشتهای عمانی به حساب میآید.
هریس
«هریس» (Harees) هم غذایی است که آن را بیشتر در مناسبتهای ویژه درست میکنند. این غذا، از مخلوط کردن گندم با گوشت تهیه میشود و آن را همراه با یک سس مخلوط سرو میکنند.
حلوا
«حلوا» در زبان عربی، به معنی دسر است. اما در عمان، به شیرینی معروف سنتی این کشور نیز حلوا میگویند. ترکیبات این غذا، سفت است و از کاستارد هم ضخیمتر میباشد. با اینکه رنگ حلوا قهوهای میشود، اما در پخت آن از شکلات استفاده نمیکنند. مواد مورد نیاز برای تهیهی این شیرینی، تخم مرغ، عسل، شکر، گلاب، ادویهجات عمانی و میوههای مغزدار است. معمولاً مردم عمان، حلوا را با قهوه یا خرما سرو میکنند و آن را در یک ظرف بزرگ درست میکنند و چندین قاشق نیز کنارش قرار میدهند تا مهمانها هر قدر که میخواهند، از آن بردارند.
کباب
کباب یا همان «مشکاک» (Meshkak)، گوشت گاو، گوسفند یا مرغی است که از قبل، داخل مواد خوابانده میشود و مثل کباب خودمان، آن را به سیخ میکشند تا بپزد. برای تهیهی مواد آن، از ادویههای مختلفی از جمله «کاری» استفاده میکنند و آن را با نان سنتی سرو میکنند. این غذا نیز مختص مناسبتهای خاص است و در سراسر کشور، طرفداران زیادی دارد.
نان عمانی
نان عمانی، انواع مختلفی دارد. یک مدل آن به این صورت بوده که ظاهر گرد، بزرگ و ضخیمی دارد. مدل دیگر آن، گرد اما کوچکتر و برشتهتر است. معمولاً مردم عمان، نان را خودشان در خانه میپزند؛ اما طبیعتاً میشود آن را از نانواییها نیز تهیه کرد. در رستورانها، معمولاً بیشتر غذاها را همراه با این نان سنتی سرو میکنند.
خرما
در عمان، درختان نخل را هر کجا که بروید، میبینید. حتی در حیاط خانههای بسیاری از مردم نیز، نخل روییده است. خرمای این درختان، از لحاظ رنگ، اندازه و تُردی متفاوت هستند؛ اما همهی آنها، جزو فرهنگ مهماننوازی مردم عمان به حساب میآیند و آن را به همهی مهمانهایشان تعارف میکنند. عمانیها، خرمای خشکشده را گاهی با کنجد، نارگیل یا حلوا ارده مخلوط میکنند. علاوه بر آن، برای تهیهی بسیاری از دسرها و شیرینیهای سنتی نیز، از این خرما استفاده میشود.
قهوه
قهوه، بیشتر به خاطر مزه، طرز به عمل آوردن، خشک کردن و آماده کردنش معروف است. گاهی به قهوهی عمانی، هِل نیز اضافه میکنند. قهوه هم مانند خرما، قسمت مهمی از مهماننوازی مردم عمان به شمار میرود و معمولاً همراه با حلوا سرو میشود. مردم، چندین بار در روز قهوه مینوشند و گاهی اوقات، وقتی میخواهند به همسایههاشان سر بزنند، یک قوری قهوه آماده میکنند و با خودشان به خانهی میزبان میبرند.